Коротко про Свідомість Крішни

Свідомість Крішни – не просто релігія. Це перевірена на практиці наука про духовні цінності, про гармонійний уклад людського суспільства.

Ратха-ятра. Картина Джеймса Фергюссона

Метою Руху є ознайомлення кожної людини з універсальними принципами осягнення Бога, тобто донесення до них найбільшого блага духовного знання.

Духовний шлях
У Ведах сказано, що у наш вік найбільш ефективним методом духовного самоусвідомлення є прославлення Господа шляхом повторення Його святих імен. Одне з цих імен – Крішна – «всепривабливий», інше – Рама – «джерело радості». Харе – це звернення до неосяжної енергії Бога.

Спосіб життя вайшнавів передбачає відмову від несприятливої діяльності, що перешкоджає самовдосконаленню людини. Вайшнави не вживають м’яса, оскільки сповідують принцип не насилля; вони також не вживають дурманних речовин (алкоголь, нікотин, наркотики тощо), не грають в азартні ігри і не мають статевих стосунків поза шлюбом.

Для сучасної людини дотримуватися таких принципів було б досить нелегко, якщо б не практика повторення святих імен Господа, очищувальна сильна котрих звільняє людину від негідних бажань.

Внесок у розвиток суспільства
Рух Харе Крішна проповідує принципи ненасилля, побудову суспільства на основі духовних законів. Послідовник Руху розвиває у собі цілу низку позитивних якостей: правдивість, щирість, доброзичливість, урівноваженість, самовладання, простоту, скромність, співчуття, внутрішню і зовнішню чистоту.

Засновник Міжнародного товариства свідомості Крішни, Шріла Прабгупада, наказував своїм учням: «в радіусі 10 миль від храму не повинно бути жодного голодного». Так була започаткована місія «Харе Крішна – їжа життя». В рамках програми «Їжа життя» члени Товариства свідомості Крішни безкоштовно годують нужденних вегетаріанською їжею у багатьох куточках світу.

Завдяки духовній практиці свідомості Крішни людина може досягнути значних результатів у вдосконаленні себе як особистості, позбутися шкідливих звичок.

Існує чимало прикладів того, як, почавши практикувати, люди звільнилися від алкогольної і наркотичної залежності.

Підготовано за матеріалами інформаційного буклету IV Вінницького фестивалю психології розвитку «Відчуття Бути Живим», де у 2010-му виступив з лекціями Ігор Кара-Калпак, послідовник Руху Харе Крішна.

Дізнатися більше про минуле і сучасне розвитку Свідомості Крішни у Вінниці можна у розділі «Про нас».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *